Ingatlannet.hu logo

Kiderült, mennyivel drágultak a lakások egy év alatt

Szinte megállt a lakásárak emelkedése 2024 második negyedévében, az első negyedévhez képest alig történt változás. Egy év alatt azonban a drágulás megközelíti a 10 százalékot, az olló pedig tovább nyílt az új és a használt lakás áremelkedése között.

Stagnáltak a lakásárak 2024 második negyedévében az első negyedévhez képest – ezt mutatja a Központi Statisztikai Hivatal összevont lakáspiaci árindexe. A használt lakásoknál a tiszta árváltozás 0,1 százalékos csökkenést mutat, az újépítésű lakások ára pedig 0,8 százalékkal emelkedett az előző időszakhoz képest. Az összevont árindex azért van közelebb a használt lakások által mutatott adathoz, mivel a lakáspiaci tranzakciók jelentős többsége használt lakást érint.

Az előző év azonos időszakához képest a használt lakások ára 9,6 százalékkal emelkedett, az új lakásoké pedig 10,1 százalékkal. Ez összességében egy év alatt 9,8 százalékos drágulást jelentett a lakáspiacon. Ezzel még tovább nőtt a különbség a használt és az új ingatlanok árai között, az előbbinél 2015 óta 190,8 százalékos volt az árváltozás, utóbbinál pedig már 245,4 százalék.

Az előző negyedévhez képest az épített lakások száma valamelyest emelkedett, a második negyedévben 3248 új lakásról számolt be a KSH.

A kiadott lakásépítési engedélyek száma azonban valamelyest csökkent, a második negyedévben 4448 ilyen engedélyt adtak ki. 2024. január és augusztus között a kiadott engedélyek száma összesen 11 399 volt, az előző év ugyanezen időszakában még 13 491, ami valamivel több mint 15 százalékos visszaesést jelent.