Ingatlannet.hu logo

Miből korszerűsítsünk, ha nem tudjuk felvenni az otthonfelújítási támogatást?

A nagy melegből napok alatt késő őszi hidegbe csöppentünk, és ilyenkor rögtön felmerül, hogy korszerűsíteni kellene a lakásunkat a fűtési költségeink csökkentése érdekében. Legegyszerűbben erre szabad felhasználású személyi kölcsönnel tudunk pénz szerezni. Ehhez könnyű hozzájutni, de érdemes az ajánlatokat összehasonlítani, mert már néhány milliónál is látványosak a különbségek a bankok között. 

Azok közül, akik tehették, sokan már befűtöttek a hirtelen jött nagy lehűlésben. Ilyenkor azonnal eszünkbe jutnak azok a halogatott korszerűsítések is, amelyekkel növelhetjük a lakásunk hőmegtartását és olcsóbbá tehetjük a fűtésünket. Néhány millió forintból megvalósíthatjuk például a nyílászárók cseréjét vagy egy korszerűbb fűtőberendezés beszerelését, ami már érzékelhetően javítja az ingatlanunk energiahatékonyságát, csökkenti a rezsinket.

Erre most a régi családi házakban élőknek elvileg ott az otthonfelújítási támogatás, de erről kiderült, hogy borzasztóan bonyolult megszerezni, másfelől sokan eleve nem juthatnak hozzá. Ha nem akarunk várni a bizonytalan kedvezményes hitelre, vagy az nem is jár, és nincs elég félretett pénzünk a felújításra, akkor gyors és egyszerű megoldást jelent a szabad felhasználású személyi kölcsön, amit bármilyen célra el lehet költeni, tehát akár lakáskorszerűsítésre is.

A bankok által kínált ilyen hitelek között számottevő különbségek vannak, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy hol adjuk be az igénylést. A döntésben sokat segíthet az objektív összehasonlítás, amit magunk is egyszerűen elvégezhetünk percek alatt egy hitelkalkulátor segítségével.

A szabad felhasználású személyi kölcsön kifejezetten népszerű, idén júliusban rekordösszegre szerződött a lakosság, több mint 80 milliárd forintra. A népszerűségét a szabad felhasználás mellett az is magyarázza, hogy az igénylése egyszerű és gyors, a legtöbb banknál elég online is megtehető, és akár egy napon belül megérkezhet a számlánkra az igényelt összeg.

Kapkodni azonban ennek a kölcsönnek az igénylésénél sem szabad, a döntés előtt mindenképpen vessünk össze több ajánlatot is, hogy kiderülhessen, hol kapjuk meg az igényelt összeget a legjobb feltételekkel. A havi törlesztőrészlet mellett a teljes hiteldíj mutatót (THM) is figyeljük, ugyanis ez a hitel minden költségét tartalmazza. A személyi kölcsönöknél is jelentősek a különbségek a hitelintézetek ajánlatai között, a futamidő végére akár több százezer forint is lehet az eltérés már kisebb összegű hiteleknél is.

Melyik a legkedvezőbb személyi kölcsön?

A példaszámításunkban hárommillió forint összegű, fix kamatozású, 60 hónapos futamidejű, szabad felhasználású hitelre hasonlítottuk össze a bankok kínálatát. Ha havi nettó 450 ezer forint jövedelmet állítunk be a  személyi kölcsön kalkulátorban, akkor az UniCredit Banknál 11,73 százalékos THM-mel találunk ajánlatot. A havi törlesztőrészlet így 65 441 forint, a visszafizetendő összeg pedig 3 926 460 forint öt év alatt. Ekkora hitelösszegnél a bank a sikeres igénylést követően legfeljebb 50 ezer forintig egy havi törlesztőrészletet visszatérít a 2024. november 30-ig tartó akcióban.

A CIB Bank személyi hitele ilyen összegre és jövedelemre 12,63 százalékos THM-mel, 66 663 forint havi törlesztőrészlettel vehető fel, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 999 780 forint. Az MBH Banknál kereken 14,00 százalékos a THM, a havi törlesztőrészlet 69 187 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 4 151 220 forint. A Raiffeisen Bank

14,30 százalékos a THM-et kínál, 68 244 forint a havi törlesztőrészlet, a teljes visszafizetendő összeg 4 124 640 forint ugyanennél a kalkulációnál. Hasonló feltételeket nyújt a K&H Bank is, 14,52 százalék a THM, 67 937 a havi törlesztőrészlet, a teljes visszafizetendő összeg pedig 4 145 880 forint.

A Cofidis 14,92 százalékos THM-mel kínálja a személyi kölcsönét, a havi törlesztőrészlet 69 785 forint, a teljes visszafizetendő összeg 4 187 100 forint. A MagNet Banknál a THM már jócskán 15 százalék fölé kúszik, 18,07 százalék, a havi törlesztőrészlet 74 122 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 4 447 320 forint, ha 3 millió forintot veszünk fel.

A Cetelem 18,93 százalékos THM-et kínál, a havi törlesztőrészlet 74 558 forint, a teljes visszafizetendő összeg 4 473 480 forint. Az OTP Banknál erre a kalkulációra 23,93 százalék a THM, a havi törlesztőrészlet 81 636 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 4 920 660 forint.